sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Perusruoka-aineista

Toivottavasti tuo otsikko on sopiva tätä listaa pohjustamaan. Ajattelin koota tällaisen aineslistan, mitä jokaisessa kodissa pitäisi olla omasta näkökulmastani katsoen. Jätän kalliimmat mainitsematta (mutta joita itse pidän keittiössä tarpeellisina). Listalta voi puuttua jotain tärkeää, mutta kaikkeahan ei voi muistaa.

VEHNÄJAUHOT

Voi käyttää niin leivonnassa kuin suurustamisessakin.

SÄMPYLÄJAUHOT

Kun leivot itse sämpylöitä tai leipää kaupasta ostamisen sijasta niin säästät kustannuksissa.

TOMAATTIMURSKA

Perusruoka-aine monessakin ohjeessa.

KASVISLIEMIKUUTIOT

Jos et omista mitään mausteita tai omistat vain muutamaa maustetta niin kasvisliemikuutio on sinulle MUST. Perusruokaa laittaessasi kasvisliemikuutiolla saat makua helposti, halvalla ja vaivatta.

SOIJAROUHE

Sekä mainio lihan korvike että vitamiini-,hiven-ja kivennäisainepommi. Lisäksi sen käyttö on hyvin helppoa ja halpaa.

LISÄKE (riisi, peruna ja/tai pasta)

(Jää)kaapissasi tulisi olla jotain näistä. Useimpia pääruokia on hieman vaikea valmistaa ilman "lisäkeosaa". Halvin ja laadultaan paras näistä on peruna, mutta helppoa haluavat käyttävät (kokojyvä)pastaa tai riisiä(+viljaa).

(KUIVA)HIIVA

Hiivaa tarvitaan leivonnassa. Kuivahiiva säilyy parhaiten, mutta edullisempaa on tuorehiiva. Tuorehiivan voi myös pakastaa, joten periaatteessa sen säilymisessäkään ei ole ongelmaa.

RUOKAÖLJY

Halvin ruokaöljy on joko rypsi- tai rapsiöljy. Itse suosin auringonkukkaöljyä. Ruokaöljyä on hyvä olla, sillä ruokaohjeiden leivontamargariinin voi lähes poikkeuksetta korvata ruokaöljyllä, itselläni on ainakin toiminut.

MARGARIINI

Vaikka juuri edellisessä kirjoitin margariinin korvaamisesta leivonnassa öljyllä, niin silti jääkaapissa pitää olla margariinia, mieluiten sellaista jota voi käyttää sekä leivän päälle että leivontaan. Tietenkin jos haluat välttää liikoja rasvoja, niin osta vähempirasvainen levite ja käytä ruokaöljyä leivonnassa tai osta erillinen leivontamargariini.

MAUSTEET JA MUUT RUOANLAITTO- SEKÄ LEIVONTA-AINEET

SOKERI
on makealeivonnassa melko tarpeellinen. (Onko makealeivonnalle muuta termiä tai sanaa?)

SUOLA
nyt vain kuuluu keittiöön.

MUSTAPIPPURI
Maustaa ruoan.

PIZZAMAUSTE
on monikäyttöinen.

LEIVINJAUHE
on tarpeellinen leivonnassa.


Edellä siis ne kaikki hyvin perusruoka-aineet. Siitä voi toki riidellä, mikä on perusta ja mikä ei-perusta, mutta nämä nyt tulivat mieleen.

Ei kommentteja: